Her er samlet lidt gode råd og vejledning omkring kaffe

En god kop kaffe afhænger blandet om, er den brygget korrekt.

Husk altid-

  • Bryggeudstyret skal altid være helt rent, andet giver en bismag.
  • Brug altid frisk, koldt vand, og undgå vand fra *vandhanen, en vandfilter kande er en god løsning.
  • Kogende du vand i elkedlen, lad den så i to minutter efter den er kogt, ellers skolde du kaffen og forringer smagen.

Vælg nu den rigtige formalingsgrad, her i grove træk:
        Grovmalet = stempelkande
        Mellemmalet = filterkaffe
        Fintmalet = espresso

  • Husk ikke at overdoserer kaffen, den rigtige dosering – man anbefaler 6-8 g pr. kop a 125 ml- 150 ml.
  • Efter åbning lukkes posen omhyggeligt.
  • Når kaffen er færdig brygget servers den straks efter brygningen, så får du den fulde smag og aroma.

Smag er forskelligt.

* Vand fra vandhanen, kan forringe smagen i kaffe i nogle områder af Danmark, og derved får du ikke den oplevelse du kan opnå. Google vandkvalitet i dit område og få råd til den bedste vand til kaffe.

Smagsnoter- cup profil- hvordan?

Når du læser om en cup profile eller en smagsnote på en kaffe, kommer denne oplysning bla. fra de mennesker der i det daglige arbejder med kaffe, kaffefarmer, kaffeopkøber, kaffeeksperter mm, der gennem uddannelser og erfaringer gennem mange år har opbygget denne særlige egenskab, at kunne smage og dufte disse noter i kaffen.

Når vi udvælger og køber kaffebønner hjem er det med kvalitets score på ca. min 82 point (med undtagen Classic Coffee og Espresso Crema). Der følger en SCA test med, det er bla. herfra vi får den info vi skriver om på den enkelte kaffe.

Men prøv at google, coffee copping på youtube, så du evt selv kan lære at finde de smagsnoter der står på kaffeposen. Det er utroligt lærerigt og noget nørdet;)

Opbevaring af kaffe?

Hvordan opbevar jeg min friskristet kaffe bedst? - bedste svar er at lade bønnerne blive i posen.

Sørg for at lukke posen ordentlig efter brug. Opbevar kaffeposen i et skab eller skuffe men ved stuetemperatur - og ikke i direkte sollys.

Når du køber kaffe hjem, så husk friskristet kaffe giver bare en beder oplevelse, så heller købe lidt mindre og oftere så du altid har frisk kaffe.

Hvornår er mine friskristetede kaffebønner drikkeklar?

Når du modtager dine nyristet kaffe, skal den gerne "hvile lidt" inden den bliver taget i brug. Hvor lang tid er det? den tid er en blanding af mange faktorer, eksvis ristegrad, bønnesort osv. Aromakaffe anbefaler at kaffen drikkes 5-7 dage efter ristedato. Hvorfor? fordi- under ristningen opbygger kaffebønnerne gasser, og dette er vigtigt at kaffen kommer af med de gasser igen, når kaffen får afgasset opnår den sin optimale smag og balance.

For at opnå det bedste kop kaffe med de gode smagsnoter, anbefaler AromaKaffe at bruge kaffen inden 3-4 uger efter ristedato. Efter dette begynder kaffen nemlig stille og roligt at miste sin gode smagsoplevelse. Det gør kaffe generelt. 

Hvordan skal mine kaffebønner kværnes?

Hvad skal den bruges til? Hvad brygger du kaffe på?

Det afhænger af hvad den skal bruges til...Formalingen af kaffen vigtig, det er din kværn der sørger for at kaffebønnerne passer til den brygform du vælger. Selvfølgelig skal du selv indstille den til valgte kværngrad.

Hvornår kaffen er kværnet korrekt?  Bliver kaffen malet for fint, eksvis til filtermaskinen, vil den være bitter og være noget længer om at brygge. Modsat er kaffen malet for groft bliver filterkaffen kedelig, vandig og uden smag.
Derfor er en god kaffekværn et vigtigt parameter i din kaffebrygning.

*Man anbefaler generelt at man brygge kaffen snarest muligt efter kværning. Bedst er at have sin egen kværn, så man kun kværner til den mængde, man skal brygge af.

En rettesnor når du kværner til;

  • Stempelkande: Grov kværnet
  • Filterkaffe: Medium kværnet
  • Mokkabrygger: Fin kværnet
  • Espressomaskine: Ekstra fin kværnet



Hvor gamle er friskristet kaffebønner?

Vi rister flere gange om ugen, og aldrig til lager.

Der sendes aldrig noget ud der er over 7 dage efter ristning, men huske på at friskristet kaffe skal afgasse 4-7 dage efter ristning, hvis du drikker kaffe der er helt friskristet kan det have en bismag, og derved ikke smager kaffens fulde potentiale. Men igen, smag er forskellig 

*Men generelt kan du forvente, at når du handler hos et Dansk mikroristeri at får en friskristet kvalitets kaffe.

Kaffe brygmetoder

Hvordan brygger jeg kaffe

Kaffe er fantastisk, der er uendelige mange brygmetoder og muligheder for at lige nettop at finde den metode der passer til dig.
Samme kaffe kan have forskellige smagsudtryk, afhængig af valgte brygmetode.
Nu er smag jo forskelligt, så alt er tilladt. Næsten.

God fornøjelse.

V60 metoden- Pourover kaffe

Pourover, V60 brygning er den ultimative måde til justering af kaffebrygning, så den passer til din smag.


  • Fyld din kedel med vand, "husk ikke vandhane vand" og sæt den til at koge.

  • Tag et Hario-filter, åbne det op, sæt i V60-filterkeglen og skyld derefter grundigt med varmt kogt vand. Dette sikrer, at der ikke findes papirsmag i bryggen, og det vil også varme kande og filterholder op.

  • Placer V60 filter/holder oven på kande eller kop, du ønsker at brygge i, og sæt den på vægten. Nulstil vægt. (Sørg for, at kande eller krus er stort nok til at rumme al den kaffe, du vil brygge).

  • Vej kaffebønner af. Sæt din kværn til en medium grov formaling.
  • De kværnede og afvejede kaffebønner kommes i filteret, ryst filter lidt.

  • Start din timer og hæld dobbelt så meget vand som kaffe eks. (dvs. 26g kaffe x 2 = 52g vand) over kaffen. Målet med dette er at mætte kaffe, så hæld langsomt med et cirkelformet mønster.

  • Dette giver kaffen mulighed for at afgasse *blomster op*, hvilket gør det muligt for vandet at give kaffens fulde potentiale. Dette er vigtigt for smagen din kaffe.

  • Efter cirka 30sek skal du tilføje mere vand i flere trin (ca. 70-100 g ad gangen), indtil du når den ønskede vægt, og sørg for, at den kværnet kaffe ikke udtørre, før bryggen er færdig.

  • Konsentrért hældningen mod centrum af V60, og arbejder dig udad til omkring en centimeter fra kanten af filteret i cirkler.

  • Vandstrømmen fra kedlen skal være langsom nok til at falde lige ned, ikke i en vinkel.

  • Dette tager ca 3 min- optimalt.

  • Når dråberne holder op, er din kaffebrygning færdig.
  • Nyd din friskbrygget kaffe

Info. der er masser af god info/video at finde på nettet, om dette emne, pourover kaffe eller V60 kaffe.

Kaffe på filtermaskine

Kaffe på kaffe- filtermaskine

Moccamaster med flere.

  • Sæt filter i filterholder, gerne et bleget filter.
  • Frisk koldt vand hældes i vandtanken, bedste at bruge en filterkande gerne Brita så alle urenheder er filteret væk inkl kalk, så bevar du din maskine i mange år.
  • Maskinen startes et par sekunder så der kommer lidt varmt vand ud, idel temperatur 94-96g dette vil skylde filteret og fjerne den papirsmag der er. Husk at smide vand i kande ud.
  • Husk at efter efterfylde vand så det svarer til starten.
  • Brug en måleske og kom 60 gram kaffe på, det svarer til en liter vand eller 10 kopper på skalaen der er illustreret på vandtanken. Kaffen skal være kværnet til filterkaffe, Medium kværnet
  • Filterholder rystes let så kaffe fordeler sig jævnt, derved fordeles vandet over al kaffen.
  • Maskinen tændes, det hele er ventetiden værd.

Husk at smag er forskellig, så prøv dig frem med mængden af kaffe.

Stempelkaffe

Brygning med stempelkande.


  • Fjern stemplet og kontrollerer nøje, at der ikke er nogen gamle kafferester til stede på stempelkanden, dette vil påvirke smagen.
  • Afvej dine kaffebønner 60g - Sæt kværn til den rigtige indstilling (grov).
  • Når elkedlen koger, forvarmer din stempelkande, med lidt vand. Hæld vandet ud. Placer din stempelkande på vægten og nulstil denne.
  • Kværn din kaffe og hæld den stempelkanden. Kontroller, at kaffevægten ikke er ændret, og nulstil vægt igen.
  • Start timeren (indstil den til 4 minutter), når du begynder at hælde det friskkogte vand. Hæld langsomt for at sikre, at du kan følge med vægten 1l, og opnå det korrekte forhold mellem kaffe og vand.
  • Efter et minut omrører du 3 gange den ene vej og 3 gange den anden vej, og sæt forsigtigt filterlåget på toppen uden at trykke det ned.
  • Inden du trykker stemplet ned, alt efter smagssag kan du rense toppen af kaffe for skum og urenheder med 2 spiseskeer.
  • Efter 4 minutter, tryk stemplet langsomt og forsigtigt ned. Hvis du trykker for hurtigt eller kraftigt, kan det føre til, at du brænder dig på varm kaffe.
  • Når dit kaffebryg i stempelkande er færdig, altså når stemplet er skubbet i bund, anbefales det straks derefter at hælde på termokande da kaffe ellers vil brygge vider.

    Så er det bare at nyde din friskbrygget kaffe.

Espressobrygning

Hvordan brygger man en Espresso?

Espresso er grundstenen i Cafè Latte, Cappuccino, Latte Macchiato osv

Det er meget individuelt, hvordan man foretrækker sin espresso.
Når man brygger espresso, skal kaffe meget fint formalet kaffe, en fint malet kaffe frigiver smags- og aromastoffer der overføres til vandet ved brygningen.
Brygningen foregår ved et højt tryk, optimalt tryk vil være 9 bar, hvor espressomaskinen på bare ca 20-30 sekunder presser 90-95 grader varmt vand gennem den fin kværnet kaffe.
Perfekt espresso får den rigtige smag og crema på toppen.

Men espressoen bliver ikke beder end den kaffe man bruger, husk frisk kaffe og gerne en kaffe der er ristet til espresso- EspressoCrema

Omkring Espressobrygning, er der lige så mange meninger som mennesker der drikker espresso, så google espresso brygning der er mange artikler og vejledninger.  Her finder du den metode der passer dig og din maskine, så er det bare øve sig.